26 Mayıs 2014 Pazartesi

Haydi Beytullah'ı Yeniden Yükseltelim Anne...

*

Umre'ye ve Hac'ca gidenler hep anlatır değil mi, tarif edilemez bir evinde olma hali derler, sanki bir dejavu anı gibidir: ben burada daha önce olmuştum, ben bu olayı daha önce yaşamıştım hissi.
Hz Adem, Hz Şit ve en son Hz İbrahim Peygamberimiz ilahi ilhamla hep bir ev inşa ediyorlar. 
Neden bir ev yapmaları gerekiyor, ev insan ruhunda nereye tekabül ediyor? 
Bugün kendimizden düşünelim, ev bizim için ne demek? 
Bence ev güven demek. 
Rabbimiz adına yapılan Beytullah; bizler için öte ve bu dünya arasında bir güven öğesi, aidiyet duygusu taşımamıza, bağ kurmamıza, köklenip budaklanmamıza, kendimizi bir yere ait, bir yerin meskunu hissetmemize olanak veriyor.

Dönelim modern bilimlere, birkaç gönderi önce kendisinden örnek vermiş olabilirim, Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşi'si beni düşündüren bir teoridir. 

Mesela Maslow İhtiyaçlar Hiyerarşisi'ni kurarken acaba bilgi kaynakları nelerdi, nerelerden ilham aldı? İnsanın fizyolojik birincil ihtiyaçlarından sonra, ikincil ihtiyaçların güvenlik ile alakalı olduğunu söylüyor, mülkiyet de bu basamakta, özetle ev kurmak...

Ve çocuklar...
Dikkat edersek çocuklar 3 yaşını geçince ev kurma, güvenli alan oluşturma isteğine başlıyorlar. Çünkü öğrendiğimiz kadarıyla 4 yaşına doğru çocuklar annelerinin kopup geldikleri rahimlerinden, anne evinden ayrılmaya, dış dünyaya kanat açmaya başlıyorlar. Tırtılın kelebek olup uçma macerası olanca hızıyla devam ederken ev kurma, kendine ait güvenli bir alana sahip olma, o alan içinde zihnini, duygularını düzenleme ihtiyacı devam ediyor. 

İşte çocuklar kendilerince Beytullah'ı böyle keşfediyor...

*Fotolar http://sudagidan.blogspot.com/2013/02/kabe-maketi.html bloğundan alınmıştır.


1 yorum: