5 Eylül 2014 Cuma

Sancımı seveyim :)

Bazen eza gibi görünen şeylerde aslında nasıl bir rahmet vardır.

Mesela vücudumuzdaki herhangi bir ağrı...

Ağrının rahmetli yanı olur mu yahu?

Hem de nasıl olur...

Ağrı vücudumuzun çalıştığını, derdi tedavi için bizimle iş birliği yapmak istediğini gösteren bir işarettir, tanı ağrı sayesinde koyulur, bu yönüyle rahmettir.

Peki doğum sancısı?

Sancı kavramını kullanmayı çok tercih etmiyorum. Bununla birlikte, söz konusu kelime doğum dağarcığımıza öylesine pelesenk olmuş ki; hal böyleyken onu o kadar da yok saymanın doğru olmadığını düşünmeye başladım.

Doğumda yaşanan ağrı hissi boşuna değil, çeşitli işlevleri var, biraz bahsedersek:

-Anneye doğuma istediği ortamda girmesi için fırsat verir, düşünsenize ağrı hissi yok, her yerde doğum yapan kadınlar, çok fena da değil :)
Şaka bir yana, bebeğin çıkım anında fiziksel olarak korunması için; doğum anının kendisinin korunması; anne bebeğin buluşmasının özelleşmesi için gereklidir ağrı işareti

-Doğumun evresi hakkında fikir verir

-Malum doğum sadece annenin işi değil, doğumda bebek de anne kadar çalışıyor, doğum dalgaları anne karnında uyuyan bebeği uyandırıyor ve haydi can yolculuğa hazırlan diyor, belki de biraz daha sağa çevir kafanı, çeneni şu şekilde tut gibi gizil bir işbirliği yapıyorlar aralarında, belki de Hansel ve Gratel'in eve dönüş yolunu bulmak için attıkları ekmek taneleri gibi, yol gösterici...

-Kadim ebeler doğumda yaşanan ağrı hissinin hayatın çift kutupluluğu gereğince dermanıyla geldiğini söylüyorlar, yüzlerce belki binlerce doğum görmüşler, dedikleri başımız üstüne

Ağrının böylesine hikmetli yönü, stili, şeddesi varken, doğumun mevcut dalga yüküne kimi zaman (belki de çoğu zaman) yapılan gereksiz eklemeler; suni sancılar, epiduraller mevcut düzenli gidişatı sekteye uğratıyor olabilir.

Ağrı ile ilaçsız başedilen doğumlarda, gebenin farkındalığına herhangi bir müdahale olmadığı için gebeler yaşadıkları anı daha iyi idrak edebiliyor, anın nesnesi değil öznesi olabiliyorlar, bu da onların doğumlarından daha fazla memnuniyet duymalarını sağlayabiliyor.

Sözü bitirirken ne diyelim,
Her anne adayı bir aşık Seyrani misali:

"Ey tabib elden gelirse yâremi gel emleme
Yâr elinden gelmedir bu yâreyî merhemleme..."








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder